Cuvânt introductiv la constituirea SRCUT – 2005
Cu ocazia primului Simpozion Naţional de Traumatologie cu participare internaţionala, ce a avut loc la Buzău, Poiana Pinului, in perioada 10-11 octombrie, a fost constituita Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie (SRCUT).
Apariţia in peisajul ştiinţific medical a acestei noi asociaţii profesionale a fost un eveniment mult aşteptat de către toţi chirurgii si in special de cei ce se ocupa direct de tratamentul urgentelor chirurgicale.
Domeniul urgentelor se întinde aproape in totalitate asupra activităţii medicale de la urgentele pediatrice chirurgicale sau medicale si pana la patologia de urgenta a bolnavului vârstnic si aproape ca nu exista patologie operatorie care sa nu se confrunte cu aspecte decizional-terapeutice vizând urgentele.
Abordarea cu succes a acestui aspect de patologie se face după mulţi ani de experienţa in domeniu.
Desigur ca pe primul loc ca număr si amploare sunt urgentele din domeniul specialităţilor chirurgicale si traumatologiei. Fiecare urgenta reprezintă un moment de decizie particulara, personalizata, in care fiecare chirurg isi probează experienţa acumulata de-a lungul multor ani petrecuţi in fata mesei de operaţie.
Urgenta chirurgicala nu-ti oferă nici răgazul unor investigaţii complexe si nici confortul unor intervenţii elective, programate, iar pacientul, de cele mai multe ori cumulează diagnosticului lezional direct o serie întreaga de patologii asociate ce pot agrava rezultatul si prognosticul post-operator.
De aceea, indiferent de experienţa acumulata, pe parcursul unei intervenţii de mare amploare gestuala, chirurgul poate pendula emoţional intre « extaz si agonie ». Complexitatea urgentelor generează, prin responsabilitate si implicare directa, o presiune psihologica enorma, antrenând chirurgul si in bucuria reuşitei dar, uneori si in dramatismul eşecului.
Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie are drept scop imbunatatirea radicala a calităţii actului medical specific urgentei. Pregătirea medicala a chirurgului ce se ocupa de urgenta trebuie sa fie completa, multidisciplinara si continua, pentru a putea rezolva in cursul intervenţiei operatorii orice leziune, indiferent de complexitate, scopul final fiind totdeauna salvarea vieţii bolnavului.
Pornim de la premiza, de altfel demonstrata de-a lungul anilor in practica medicala, ca urgentele chirurgicale si traumatologice nu se pot practica de către orice chirurg si in orice locaţie hospitaliera.
Chirurgia de urgenta nu admite improvizaţii ! Actul operator trebuie efectuat de către echipe de specialişti in urgente, cu experienţa solida in domeniu si intr-un timp cat mai scurt de la declanşarea procesului patologic. Activitatea de urgenta prespitaliceasca, infrastructura in plin proces de restructurare valorica, constituie o condiţie absolut obligatorie ce se regăseşte in rezultatul final al parcursului terapeutic.
Suntem convinşi, ca intr-un timp relativ scurt, noua societate se va impune ca un for ştiinţific si in acelaşi timp metodologic ce va contribui esenţial la toate masurile ce se vor lua pentru a imbunatati calitatea actului chirurgical in urgenta.