SOCIETATEA ROMANA DE CHIRURGIE DE URGENTA SI TRAUMA (SRCUT)
(Repere Cronologice)
Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Trauma (SRCUT) se constituie ca organizație profesionala, autonoma si non-profit, cu ocazia Simpozionului National cu participare internaționala „Traumatologia viscerala – Noi concepte terapeutice” organizat la Buzău (10-11 octombrie 2005). [vezi Galeria Foto]
Actul constitutiv a fost elaborat si semnat de 53 membri fondatori reprezentând centrele universitare istorice ale invatamantului medical dar si de reprezentanții serviciilor de chirurgie din 23 Spitale Județene de Urgenta.
Apariția in peisajul societatilor academice a Societatii Romane de Chirurgie de Urgenta si Trauma a urmat cursul firesc al mutațiilor survenite in noua paradigma de abordare multidisciplinara a politraumei viscerale. Schimbarea radicala a strategiei terapeutice, cu renunțarea la prerogativele chirurgiei programate, apariția noilor concepte precum „Damage control surgery” cu implementarea lor si in chirurgia non-traumatica, utilizarea laparostomei in gestiunea sindromului de compartiment abdominal, managementul non-operator al traumei contuzive abdominale, înțelegerea noilor mecanisme fiziopatologice ale socului traumatic, au reprezentat tot atâtea argumente ce au impus si la noi in tara reorientarea chirurgilor către o abordare integratoare, multidisciplinara a pacientului politraumatizat.
In anul 2006, ca un prim pas către recunoașterea internaționala, SRCUT semnează la Lyon Protocolul de colaborare profesionala cu Societatea Franceza de Chirurgie de Urgenta (SFCU) impreuna cu care organizeaza mai multe sesiuni tematice la nivelul congreselor nationale precum si proiecte educationale in cadrul ESTES. Sub patronajul SFCU si in colaborare cu universitatile Montpellier, Clermont-Ferrand si IATSIC (International Association for Trauma Surgery and Intensive Care) s-au organizat cursuri de formare in Trauma viscerala si DSTC (Definitive Surgical Trauma Course) la care au participat si chirurgi romani, membri ai SRCUT.[vezi Galeria Foto]
In anul 2008, la Bari, se semnează un alt Protocol de colaborare cu Societatea Italiana de Chirurgie de Urgenta si Trauma (Prof. M. Nacchiero si Prof. F. Stagnitti), protocol ce a pus bazele unei conlucrari colegiale pe termen lung, concretizata in numeroasele lucrari prezentate la congresele de la Roma, Napoli, Messina sau Sinaia. Cu ocazia participării la Congresul Societatii Europene de Chirurgie de Urgenta si Trauma (ESTES) ce are loc in același an la Budapesta, SRCUT devine afiliata instituțional la forul european. [vezi Galeria Foto]
In luna mai 2014, cu ocazia CNC de la Sinaia, SRCUT organizează in parteneriat cu ESTES primul Curs MUSEC (Modular Ultrasound ESTES Course) in Romania. Directorul cursului, Dr. Mauro Zago, apreciază elogios in paginile Jurnalului European de Chirurgie de Urgenta, organizarea si interesul participanților romani. [vezi Galeria Foto]
In Romania, ca de altfel in mai multe tari europene membre ESTES, chirurgia de urgenta nu exista ca specialitate curiculara distincta, aceasta activitate fiind realizata de chirurgi generalisti in cadrul spitalelor ce poseda platoul tehnic si resursa umana calificata pentru rezolvarea acestui tip de patologie.
Exista un trend european ce arata interesul din ce in ce mai mare al chirurgilor tineri catre supra-specializarile de regiune anatomica (chirurgie hepato-bilio-pancreatica, chirurgie colorectala, chirurgie parietala etc. ) cu dilutia unei viziuni sistemice lezionale, motiv pentru care strategia decizionala (Decision making) si organizarea actuala a chirurgiei de urgenta reclama formarea unei generatii de chirurgi cu pregatire profesionala specifica, adaptata situatiilor complexe ce pot angaja rapid prognosticul vital.
In ultima decada, ca raspuns la noile provocari in managementul traumei (catastrofe naturale, terorism, accidente de circulatie sau feroviare) si la prezenta consecutiva a unui aflux masiv de pacienti in unitatile de primire a urgentelor, se configureaza un nou concept de abordare multidisciplinara si colaborare cu institutii partenere (autoritati locale, politie, jandarmerie, ISU, Ministerul Sanatatii, organizatii non-guvernamentale). In acest scop, SRCUT colaboreaza cu SFCU si ESTES pentru organizarea cursului initiat de Prof. Lennquist (Suedia) si intitulat „Medical Response to Major Incidents” (MRMI).
Anul 2017 reprezintă proba maturității si recunoașterii internaționale a SRCUT odată cu organizarea la București (Palatul Parlamentului) a Congresului European (ESTES) prezidat de Prof. M. Beuran. Prin ținuta si calitatea lucrărilor (mese rotunde, simpozioane satelit si sesiuni tematice), participanții romani au contribuit la aprecierea unanima de a fi fost una din cele mai reușite ediții. [vezi Galeria Foto]
In anul 2018 a fost finalizat in format digital Registrul National de Trauma ce a fost înaintat Ministerului Sanatatii pentru implementare naționala. Acesta este un instrument indispensabil in formarea profesionala, elaborarea studiilor si lucrarilor stiintifice dar si in obtinerea resurselor necesare acestui tip de activitate specifica.
In anii 2017 si 2018, Comisia Științifica a SRCUT, împreuna cu o serie de colective multidisciplinare din centrele universitare si unele spitale județene de urgenta au finalizat un număr de 18 Ghiduri Naționale de Practica medicala ca instrumente de lucru in organizarea si standardizarea activității chirurgicale. Eficientizarea activitatii chirurgicale in conditii de urgenta, regasirea unui limbaj comun in algoritmul de gestionare a cazurilor complexe, nevoia unei abordari unitare si profesionale a pacientilor in urgenta, indiferent de arealul geografic sau apartenenta fata de o anumita „scoala chirurgicala” reprezinta doar o parte din argumentele ce valideaza existenta si utilizarea ghidurilor si protocoalelor de practica medicala.
Începând cu 2019, activitatea societatii noastre va fi orientata către realizarea Primului Audit National privind situația chirurgiei de urgenta, rezultatele constituind argumente profesionale de dotare si analiza a resursei umane specializate existente in prezent pe teritoriul tarii.
Nu poate exista un „model national” in practica chirurgiei de urgenta iar in aceasta „cheie” de discutie rolul SRCUT este acela de a integra si alinia practicile curente din sistemul nostru de sanatate in conceptul european al chirurgiei de urgenta si de a derula impreuna cu universitatile de medicina si Ministerul Sanatatii, programe de formare sau atestate profesionale pentru pentru cei ce lucreaza preponderent in serviciile cu profil de uregnta.